Minősítések

A szakmai minősítés egy adott területen szerzett tudást, készségeket és tapasztalatot jelez. A DAMA International létrehozta a Certified Data Management Professional (CDMP) megnevezést. A tanúsítvány lehetőséget ad az adatkezelési szakembereknek arra, hogy olyan szakmai fejlődést mutassanak fel, amely elősegítheti személyes és karriercéljaik elérését.

A szakemberek folyamatos képzésben vesznek részt, hogy naprakészek maradjanak a legjobb gyakorlatokkal kapcsolatban, és továbbfejlesszék speciális készségeiket. A legtöbb adatkezelési képzés általában az adott technológiai termékekkel kapcsolatos készségek fejlesztésére összpontosít. A technikai képzésre való összpontosítás elfedheti azt a tényt, hogy az adatkezelés egy üzleti funkció, ezért a CDMP egymásra építve kezeli a két területet.

A szakmai fejlődésének elősegítése

Az adatkezelés az egyik legfiatalabb szakma. Az érett szakmáknak vannak szabványaik, elvárt teljesítményük, felülvizsgálatuk és folyamatos vizsgálatuk. Ez idővel javítja a szakma eredményeit. A fokozatos fejlődés és ösztönzés révén a szakmák megbecsültté és bizalmassá válnak.

Ahhoz, hogy valaki hivatásos pszichológus lehessen, legalább négy év egyetemi tanulmányokat kell végezni, majd két év szakmai továbbképzésre van szükség, kéthetente szupervízióval, workshopokkal és írásbeli esettanulmányokkal. A fiatal pszichológusok minőségét összességében nem lehet kétségbe vonni. Jól képzettek és mentoráltak a szakmai életük kezdeti szakaszaiban.

A DAMA Hungary a CDMP minősítéssel arra törekszik, hogy idővel elérje a:

  • Az iparág érettségét, mint a könyvelés, az orvostudomány.

  • Világszerte elismert tanúsítványt adjon, mint például a projektmenedzserek PMI minősítése

  • Közös nyelv biztosítson, ezzel segítve az iparági szereplők együttműködését

DMBook-minositesek

A saját személyes fejlődésed

Sokan közülünk olyan munkakörben dolgoznak, amely nem létezett, amikor elkezdtük (akár 5 évvel ezelőttről!)

Ahhoz, hogy a gazdaság számára relevánsak maradjanak, a szakembereknek folyamatos szakmai fejlődésben kell részt venniük. Ez történhet munkahelyi képzés, mentorálás, szupervízió, szakmai társasági tagság és részvétel, konferenciák vagy képzések formájában.

A CDMP cím magában foglalja azt az elvárást (és egyben garanciát), hogy a tanúsított személy aktívan dolgozik személyes képességeinek, készségeinek és ismereteinek bővítésén.

Nemzetközi tapasztalat

Az Egyesült Államokban és Európában az álláshirdetésekben egyre gyakrabban keresik az adatkezelési képességekre vonatkozó tanúsítványokat. Más szóval a tanúsítás a következő évtizedben a fenntartható és fokozott globális foglalkoztatási lehetőségekhez vezető út.

A piac már korán felismerte, hogy a foglalkoztatás vagy a szerződéskötés kockázatának csökkentése a tanúsításon keresztül fog megvalósulni. Számos olyan megbízásnak vagy foglalkoztatásnak voltunk tanúi, ahol a végeredmény azért nem sikerült, mert a személy készségei és a szükséges adatkezelési képességek nem feleltek meg egymásnak.

A Dama International által létrehozott CDMP minősítés egy olyan nemzetközi szinten elfogadott cím ami alapján könnyebben azonosítható a munkaerőpiacon.

A CDMP cím megszerzéséhez szükséges vizsga a DAMA Data Management Body of Knowledge 2. verziójának (DMBoK2) ismereteit teszteli.

Dama-International-logo
Dama-Hungary-Hirlevel

Maradjunk kapcsolatban, iratkozz fel a hírlevelünkre!