Minősítések

A szakmai minősítés egy adott területen szerzett tudást, készségeket és tapasztalatot jelez. A DAMA International létrehozta a Certified Data Management Professional (CDMP) megnevezést. A tanúsítvány lehetőséget ad az adatkezelési szakembereknek arra, hogy olyan szakmai fejlődést mutassanak fel, amely elősegítheti személyes és karriercéljaik elérését.

A szakemberek folyamatos képzésben vesznek részt, hogy naprakészek maradjanak a legjobb gyakorlatokkal kapcsolatban, és továbbfejlesszék speciális készségeiket. A legtöbb adatkezelési képzés általában az adott technológiai termékekkel kapcsolatos készségek fejlesztésére összpontosít. A technikai képzésre való összpontosítás elfedheti azt a tényt, hogy az adatkezelés egy üzleti funkció, ezért a CDMP egymásra építve kezeli a két területet.

A szakmai fejlődésének elősegítése

Az adatkezelés az egyik legfiatalabb szakmák közé tartozik jelenleg. A kiforrott szakmáknak szabványai, elvárt teljesítménye és folyamatos felülvizsgálata van, ez pedig idővel javítja a szakma eredményeit. A fokozatos fejlődés és bátorítás révén nő a szakmákba vetett bizalom mértéke. 

Ahhoz, hogy valaki hivatásos pszichológus lehessen, legalább négy év egyetemi tanulmányokat kell végezni, majd két év szakmai továbbképzésre van szükség szupervízióval, és írásbeli esettanulmányokkal. A fiatal pszichológusok tudásának minősége tehát kevésbé vonható kétségbe, hiszen jól képzettek és mentoráltak a szakmai életük kezdeti szakaszaiban.

A DAMA Hungary a CDMP minősítéssel arra törekszik, hogy idővel elérje:

  • az iparág érettségét, mint a például könyvelés vagy az orvostudomány,

  • a világszerte elismert tanúsítványt, mint például a projektmenedzserek PMI minősítése és

  • a közös nyelvet, ezzel segítve az iparági szereplők együttműködését.

DMBook-minositesek

A saját személyes fejlődésed

Sokan közülünk már olyan munkakörben dolgoznak, amely a szakmai életútjuk kezdetén még nem is létezett, akár 5 éves távlatban visszatekintve sem.

Ahhoz, hogy a munkaerőpiac számára nélkülözhetetlenek maradjanak, a szakembereknek folyamatos szakmai fejlődésben kell részt venniük. Ez történhet munkahelyi képzés, mentorálás, szupervízió, szakmai társasági tagság és részvétel, konferenciák vagy képzések formájában.

A CDMP cím magába foglalja azt az elvárást (és egyben garanciát), hogy a tanúsított személy aktívan dolgozik személyes képességeinek, készségeinek és ismereteinek bővítésén.

Nemzetközi tapasztalat

Az Egyesült Államokban és Európában az álláshirdetésekben egyre gyakrabban keresik az adatkezelési képességekre vonatkozó tanúsítványokat. Más szóval a tanúsítás a következő évtizedben a fenntartható és fokozott globális foglalkoztatási lehetőségekhez vezető út.

A piac már korán felismerte, hogy a foglalkoztatás vagy a szerződéskötés kockázatának csökkentése a tanúsításon keresztül fog megvalósulni. Számos olyan megbízásnak vagy foglalkoztatásnak voltunk tanúi, ahol a végeredmény azért nem sikerült, mert a személy készségei és a szükséges adatkezelési képességek nem feleltek meg egymásnak.

A Dama International által létrehozott CDMP minősítés egy olyan nemzetközi szinten elfogadott cím ami alapján könnyebben azonosítható a munkaerőpiacon.

A CDMP cím megszerzéséhez szükséges vizsga a DAMA Data Management Body of Knowledge 2. verziójának (DMBoK2) ismereteit teszteli.

Dama-International-logo