DAMA Meet-up 2022

Az alakulóban lévő DAMA Hungary Budapest megtartotta első személyes rendezvényét, 2022 november 16-án az OTP Bank Madarász utcai Tudásközpontjában.

A kerekasztal beszélgetésen részt vettek a magyar adatvagyongazdálkodási vezetők kiemelkedő szereplői, mint: 

Dr. Babos Gergő – Head Of Data Management OTP Bank, Gerendás János – Director (Statistics Directorate) Magyar Nemzeti Bank Rt., Stekl László – Head of Group Digital IT and Salesforce Practice Lead MOL Group, Szabó Dániel – Chief Data Governance Officer Aegon, valamint Halász Gábor – DAMA Hungary Budapest egyesület elnöke és Horváth Márton – DAMA Hungary Budapest egyesület alelnöke.

A DAMA Hungary Budapest első személyes rendezvényének fő kérdése, hogy miként foglalkozzunk az adattal.

„Az adattal foglalkozó szakértő szerepe napról napra egyre értékesebb” – mondta Halász Gábor, a DAMA egyesület elnöke, egyesület elnöke. ”Az adatvagyongazdálkodási szakmának is szüksége van közösség építésre, amit a DAMA International már globális szinten megkezdett, hazánkban pedig a DAMA Hungary Budapest tűzte ki céljának.”

Ennek a szerveződő közösségnek az alapító tagjai ültek össze a kerekasztalnál, hogy megvitassák, cégük életében milyen kihívásokkal találkoznak, és milyen célokat értek el.

Minden résztvevő egyetértett abban, hogy az egyik legfontosabb feladat, hogy az adatmenedzsment szereplői egy szakmai nyelvet beszéljenek. Számtalan egyedi megoldás és cégspecifikus fogalom terjed a szakma keretein belül, ezért kell egy keretrendszer, a DAMA DMBoK-ja, ami közös platformot adhat a beszélgetéseknek. A keretrendszer mentén egységes megértése lehet a feladatoknak, a projektnek, amit így könnyebben lehet kommunikálni a cég más szereplői felé, főként a vezetők felé.

A szakértők ugyanis ebben látják a legnagyobb akadályokat. A nagyvállalatoknál az üzleti felhasználók gyakran nem látják át, hogy mekkora munka az adatokat használható állapotra hozni, és ebben az állapotban megtartani.  Ezért az adatmenedzsment projektek jellemzően a szakmai szereplőktől indulnak. Az adatmenedzsment szakma előtti fő kihívás az, hogy vezetőiket is meggyőzzék a fontosságukról és értékeikről.

Szakmai programok, pezsgő szakmai közösség és a tudásbázis keretrendszerbe tagolt folyamatos tágítása: – ezekben foglalható össze a kerekasztal szereplőinek várakozásai a DAMA Hungary felé, amit annyival zártak le, hogy „Együtt kell csinálnunk, és jól kell csinálnunk, mert a feladat nálunk van.

Amennyiben szeretne eljönni a DAMA Hungary Budapest következő rendezvényére, kérem iratkozzon fel a hírlevelünkre!