Data Management Body of Knowledge (DMBoK) keretrendszer

A Data Management Association International alakulóban lévő magyarországi tagszervezete (DAMA Hungary Budapest) rendszeres online beszélgetés sorozatot indított az adatmenedzsment szakma gyakorlóinak részvételével. Január 31-én, első alkalommal a Data Management Body of Knowledge (DMBoK) keretrendszer elemeinek előnyeiről, korlátairól és alkalmazhatóságáról cseréltek gondolatokat a résztvevők. Az alkalom moderátora Horváth Márton, a Nextwit Kft. adatmenedzsment- és technológiai vezetője és a DAMA Hungary Budapest társalapítója volt.

A DAMA Hungary Budapest nonprofit egyesület kiemelt célkitűzése a nemzetközi DMBoK keretrendszer megismertetése a hazai adatmenedzsmenttel foglalkozó szakemberekkel és a téma iránt érdeklődő szakterületekkel. Az egyesület a keretrendszer és a hozzá kapcsolódó Certified Data Management Professional (CDMP) képesítés népszerűsítése mellett külön figyelmet szentel a gyakorlati alkalmazhatóság bemutatására is. Az egyesület tagjainak rendszeres találkozókon van lehetősége megosztani tapasztalataikat és kérdéseiket egymással.

Az online beszélgetés során Horváth Márton osztotta meg gyakorlati tapasztalatait a keretrendszer alkalmazhatóságáról. A beszélgetés felvezetéseként az előnyök között kiemelésre került:

  • komplex problémák feldolgozásának támogatása, mint például az esettanulmányként bemutatott globális, b2b szolgáltató vállalat weboldalának megújítása, ahol a koncepcionális és logikai adatmodellel megtámogatott vízió alkotási fázis keretbe tudta foglalni az új felület első változatában megvalósítható tartalmát.
  • Az adattal dolgozó projektek kockázat menedzsmentjének támogatása, ami kisebb digitalizációs feladatok során is alkalmas lehet arra, hogy fontos, de egy prototípushoz még nem feltétlenül szükséges funkciókról (pl. adatbiztonság, integráció) se feledkezzünk meg a későbbiekben.
  • Illetve a megrendelő üzleti területek és a szoftver fejlesztők közötti munkát hatékonyan támogatni tudó közös nyelv és változáskezelési eszköz alkalmazási lehetősége, mint például egy jól megalkotott definíciós katalógus.

A találkozón résztvevő adatmenedzsment szakemberek egyetértettek abban, hogy a hatékonysági és kommunikációs előnyök mellett a kertrendszer alkalmazásának érezhető korlátja, hogy:

  • Viszonylag új tudásterületről lévén szó, kevésbé a módszert, semmint a tőle várható eredményeket fontos hangsúlyozni (pl.: pontosabb specifikáció, hatékonyabb fejlesztési folyamat, javuló adatminőség mentén érezhető felhasználói elégedettség… stb.).
  • A módszertani teljeskörűségre törekvés sem jelentheti a támogatott projektek fókuszának elvesztését, így fontos ügyelni arra, hogy a keretrendszer melyik elemét milyen súllyal vetjük be egy-egy feladat során.